Du söker till oss senast den 15:e oktober, ansökningshandlingar finns här

Elevförening

Elevernas egen orienteringsförening, OK Pers Lärjungar, är organiserad och fungerar precis som vilken orienteringsklubb som helst.

Så här är det att bo och studera i Sandviken!

Nedan följder en intervju med Simon Hector som gick i Sandviken 2013-2016. I den kan du få veta det mesta om hur det är att gå på OLGY i Sandviken.

Hej Simon Hector!

Vilka är dina bästa minnen från tiden i Sandviken?

Mina bästa minnen är från alla roliga träningar, speciellt de när jag fått utmana mig själv mot de andra OLGY-eleverna i masstarter och intervaller. Det är kul att ha fått så många nya kompisar.

Elevboendet ligger ca 800 m från Bessemerskolan. Hur bodde du? Hur gjorde ni med mat?

Vi bodde i lägenheter med två eller tre i varje lägenhet, bara orienterare i två trappuppgångar, det blev bra stämning och god sammanhållning eftersom man bodde så nära sina kompisar. Ibland var det tufft göra allt i hemmet själv men det utvecklade mig som människa. Frukost fixade vi själva, lunch åt vi på skolan och middag åt vi i skolan två gånger i veckan. Upplägget var bra då det gav oss tid för annat samtidigt som vi fick lära oss hur det var att laga den mesta maten hemma själva.

Hur var teknikträningen i Sandviken?

Teknikträningarna var väl genomtänkta och det var tydligt vad syftet med träningen var. Sommartid var det för det mesta två teknikträningar i veckan med utsatta kontroller, under vintern var det mer fokus på fysik. Nära Sandviken är terrängen inte så upphetsande (relativt platt med ganska mycket sten och sly) men väl så nyttig att lära sig handskas med. De organiserade teknikträningarna genomfördes oftast inom en timmes radie från Sandviken med de minibussar som vi åkte i dit. Då kom vi åt många olika terrängtyper; detaljerade hällar, kuperad vildmark, tallhed och tuff gristerräng. En händelse att se fram emot var utlandslägret som OLGY åkte på varje år till olika länder i Europa, då var det mycket bra teknikträning.

I Sandviken finns ett speciellt koncept med styrketräningen, har du haft nytta av det?

I junioråren är det viktigt att bygga en grundstabilitet och styrka i kroppen att ha med sig när man ska börja träna mer. Styrketräningen byggdes på i steg, från stabilitetsträning med Redcord i ettan till skivstångsstyrka i trean, samtidigt som vi tränade styrketräningar med egen vikt. Under skivstångsträningen hade vi hjälp av en mycket kunnig fystränare vilket gjorde att vi lärde oss på rätt sätt från början.

Om man blir skadad, vilka möjligheter finns det i Sandviken för alternativ träning och rehabilitering?

Under junioråren är det tyvärr många som blir skadade till följd av bl.a. ökad träningsmängd och växande kroppar, vilket även jag blev. I Sandviken hade vi ett samarbete med Jernvallen Multicenter så att vi kunde få professionell hjälp snabbt. Det fanns ett gym på skolan, spinningsal och nära till badhuset så möjligheterna till alternativ träning var bra.

Vad tycker du om tränarna i Sandviken?

Tränarna är engagerade och motiverade, vilket jag tycker är mycket viktigt. De lyssnar på eleverna när de kommer med förslag, samtidigt som de kommer med nya idéer själva. Tränarna lägger tid på eleverna och om man har frågor är det bara att komma in till kontoret. Samtidigt är det viktigt att poängtera att mycket ansvar ligger på eleverna att ställa frågor för att utvecklas, motivationen och engagemanget måste komma inifrån.

Vad tycker du om Bessemerskolan?

När man flyttar hemifrån måste man vara väldisciplinerad för att lyckas klara både studierna och idrotten bra, vilket gjorde att det blev ganska tufft för mig. Mina lärare var dock alltid förstående när jag missade något eller inte hann med att lämna in något i tid för att jag hade mycket på gång. Utbudet av program är stort och orienterarna går i klasser med även de som inte idrottar, träningstiden är bl.a. då de har individuellt val. Annars är lokalerna fräscha och skolmaten bra med mycket grönsaker.

Hur skulle du sammanfatta tiden i Sandviken?

Min tid i Sandviken har utvecklat mig både som människa och som orienterare. Jag har lärt mig mycket och ibland var det den hårda vägen, som ex. när jag blev skadad. Överlag är jag nöjd, det har varit roligt och utvecklande!

I Sandviken sätter vi dig i centrum!

I Sandviken möter du Joakim, Sofie och Thomas som alla har olika utbildningar för att hjälpa dig i din utveckling. Joakim har bland annat gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning och har dessutom utbildning inom kommunikologi och coaching. Sofie har en idrottstränarutbildning med inriktning hälsa och Thomas är utbildad lärare inom idrott och hälsa.