Skriva och läsa för att lära

Skriva och läsa för att lära

30th juli 2020 Av av ivan

Att ha rätt studieteknik är en förutsättning för att lyckas med sina studier. Men vad är rätt studieteknik då? Det finns inget självklart svar på den frågan, för vi är alla olika och vi lär oss på olika sätt. Det gäller att hitta det sätt att plugga på som passar en själv. Det finns dock två grundläggande pelare att utgå från, och det är att skriva och att läsa.

Att skriva

Att skriva ner det man ska lära sig underlättar mycket, jämfört med att bara läsa. Skriv sammanfattande texter av det du ska lära dig. Ska du lära dig ett nytt språk kan du sätta upp lappar lite här och var i ditt hem med glosor på. Då ser du orden flera gånger om dagen och på så sätt präntas de in i din hjärna. Du kan också sätta upp en liten whiteboard ovanför ditt skrivbord där du kan skriva upp lite av det du ska lära dig. Då ser och läser du det varje gång du tittar upp. Repetition är nyckeln till ett bestående kunskapsinhämtande och därför är det viktigt att hela tiden upprepa.

Att läsa

Ska man lära sig ett nytt språk är bokläsning oerhört betydelsefullt. Det är genom att läsa böcker som man får flyt i sitt nya språk, lär sig grammatik och att stava. Läser man ett ämne som till exempel historia kan man välja att läsa en skönlitterär bok med inslag av historiska fakta. Då lär man sig mycket samtidigt som man kan njuta av att ta del av en berättelse.