Utbilda dig till sjukgymnast

Utbilda dig till sjukgymnast

23rd mars 2020 Av av ivan

Att ta hand om andra är en av de mest givande sakerna som du kan göra här i livet och därför är vårdyrken mer än bara vanliga jobb. Få saker är så tillfredsställande som att hjälpa en människa eller ett djur att må bättre, och det finns ett stort antal utbildningar att gå för dig som är intresserad. Det spelar ingen roll om du är ung och vill välja en bra yrkesbana eller om du är äldre och funderar på att sadla om; vården är öppen för alla!

Som sjukgymnast så är din uppgift att hjälpa människor att på ett tryggt och säkert sätt få fysisk behandling och det är därför som yrket också kallas för fysioterapi. Det kan handla om en patient som ska återhämta sig efter en operation, om en person som behöver hjälp för artros i sitt knä eller äldre som vill bevara sin rörlighet och kunna klara sig på egen hand. En sjukgymnast kan också instruera människor om hur skador vid fall bäst undviks och vilka kroppsövningar individer kan göra för att motverka arbets- eller idrottsskador, och har i den rollen som uppgift att förebygga snarare än att behandla.

Hur utbildas sjukgymnaster?

Det finns utbildningar för fysioterapeuter i hela Sverige och de brukar ta ungefär tre år. Under utbildningens gång så blandas både teori och praktik, då det är viktigt för de studerande att dels lära sig om den mänskliga anatomin, dels hur den kan behandlas. En viktigt del av fysioterapin är att visa människor hur de ska träna rätt och hjälpa dem att även utföra övningar i hemmet för att hålla kroppen i form. För en person som lider av artros så räcker det till exempel inte med att bara gå på sjukgymnastik en gång i veckan, utan att även träna hemma och att lära sig vilka aktiviteter som fungerar bäst och sämst för sitt specifika hälsoproblem.

Med tiden blir många sjukgymnaster specialister inom vissa områden och det finns kompletterande kurser att gå för den som är intresserad. Det kan handla om fysioterapi för barn, för handikappade eller för personer med mycket specifika problem och vid sidan av de praktiska övningarna krävs också en hel del psykologi. Alla patienter är inte helt samarbetsvilliga, och då gäller det att kunna motivera dem på rätt sätt.

Var finns det jobb?

Fysioterapeuter kan jobba inom många olika områden som exempelvis sjukhus, skolor och arbetsplatser. Det finns också de som öppnar egna praktiker, jobbar på privatkliniker, eller som reser runt till äldreboende eller idrottsföreningar och ytterligare andra väljer att syssla med forskning och utbildning. Det är ett riktigt allround-jobb och där finns många vägar att gå och är därför ett karriärval som lönar sig på flera olika sätt, inte minst det personliga planet.