Vilka försäkringar behöver en student?

Vilka försäkringar behöver en student?

3rd januari 2021 Av av ivan

Precis som alla andra behöver man försäkringar om man studerar på exempelvis högskola. Det finns en del att välja på och det är inte alltid lätt att veta vad man egentligen behöver. Här är några förslag och idéer på vad som är värt att kika närmare på.

Vilka försäkringar behöver man som student?

Har man en bil måste man enligt lag ha en trafikförsäkring, därtill har de flesta en hel- eller halvförsäkring. De flesta studenter saknar bil och därför tittar vi närmare på några andra försäkringar som är bra att ha. En av de viktigare försäkringarna då man flyttar hemifrån är en hemförsäkring. Med en hemförsäkring kan man även få andra försäkringar på köpet, det gäller att titta upp vad som ingår. Är man osäker på var man ska välja en bra hemförsäkring för studenter kan man använda Hemförsäkringstudent.nu som jämför priset på en lång rad olika försäkringar för studenter. Det kan skilja en del i pris, och vad de olika hemförsäkringarna täcker. En hemförsäkring kan täcka bland annat brand, stöld och skador på hemmet. Även reseförsäkring och olycksfallsförsäkring är bra att ha som student. Tillsammans med hemförsäkringen skapar de ett bra skydd om olyckan är framme.

Att tänka på vid val av försäkring

Man ska alltid kolla vad som ingår och till hur stort värde olika saker ersätts. Universitet och högskolor brukar ha olycksfallsförsäkringar som gäller på skoltid, men då gäller de förmodligen inte på fritiden. Här är några andra saker att tänka på:

  • Flyttar man hemifrån brukar den hemförsäkring man har i sina föräldrars hem inte gälla på det nya boendet, vilket en del kan tro. Det gäller att koppla en ny hemförsäkring till varje nytt boende.
  • I hemförsäkringen finns ofta ett reseskydd, man kan kolla upp om detta täcker de önskemål och krav man har.
  • Den som köper en bil, måste teckna en trafikförsäkring direkt då bilen används.
  • Man ska akta sig för dubbelförsäkringar, många gånger ingår de skydd som olika specialförsäkringar försöker få konsumenter att teckna. Återigen lönar det sig alltid att noggrant kolla upp vad hemförsäkringen redan täcker.
  • Man ska alltid själv undersöka vad som gäller i försäkringarna och vad man behöver och vilka lagar som gäller. Inga råd på nätet kan täcka alla de specialfall som olika personer har.